Rüzgar Enerji Santralleri (RES) , Güneş Enerji Santralleri (GES) , Hidro Elektrik Santraller (HES) vb. yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin sisteme verilmesi sırasında enerji düzeyini optimize etmek için kullanılır.
Yukarıda sayılan yenilenebilir enerji üretim modellerinde şebekeye verilecek güç doğal sebepler neticesinde bazen az üretim yada fazla üretim olarak değişiklik gösterebilir .
İşte bu gibi durumlarda üretim ile entegre çalışan bir enerji depolama sistemi az üretim halinde depoladığı enerjiyi kullanarak yada fazla üretim yapıldığı durumlarda daha sonra kullanılabilmesi için fazla üretilen enerjiyi depolayarak sisteme sabit bir üretim imkanı sunacaktır .
Ayrıca üretime bütünleşik enerji depolama sistemleri özellikle GES’ler de gündüz üretilen enerjinin günün diğer saatlerinde daha yüksek bir bedel ile satılabilmesine (arbitraj) olanak sağlayacaktır. Bu da yapılan yatırımın daha kısa sürede kendisini geri ödemesini sağlayacaktır.
Bu sayede yenilenebilir enerji üretiminin elektrik üretimi üzerindeki oranı arttırılabilecektir.
Burada yenilenebilir enerji tesisine sahip işletmeler için dikkat edilmesi gereken en önemli kısım ;
Yenilenebilir enerji üretim lisansı almış olan işletmeler elektriksel kurulu gücü kadar bir enerji depolama sistemi kurabilirler.
Üretime bütünleşik enerji depolama sistemleri, lisansı alınmış yenilenebilir enerji üretim tesisinin kısmen veya tamamen devreye alınması sonrasında faaliyet göstermeye başlayabilecektir . Yani üretim tesisinin kabulü yapılmadan enerji depolama tesisinin faaliyetleri başlayamaz.
Yenilenebilir enerji üretim tesislerinin uzlaştırma dönemi süresince sisteme vereceği enerji miktarı üretime bütünleşik enerji depolama sistemleri kullanmaları durumunda lisans aşamasında kabulü yapılmış olan kurulu güç üretim miktarını geçemez.
Üretime bütünleşik enerji depolama sistemlerinden dağıtım kanalına verilen enerji ilgili üretim tesisine tahsis edilmiş ve kullanılan herhangi bir teşvik veya alım garantisi kapsamına girmez.